Szkoła Podstawowa nr 22 im. Gabriela Narutowicza

Jadłospis

 

JADŁOSPIS MIESIĄC MAJ


06.05.2024 poniedziałek - zupa ogórkowa, kompot, owoc 7,9
07.05.2024 wtorek - spaghetti z mięsem mielonym, kompot, owoc 1,3
08.05.2024 środa - ziemniaki, udka z kurczaka, mizeria, kompot, owoc 1
09.05.2024 czwartek - kasza z gulaszem, ogórek kiszony, kompot, owoc 1
10.05.2024 piątek - kluski parowe z sosem truskawkowym, kompot, owoc 1,3,7

13.05.2024 poniedziałek - zupa pomidorowa z makaronem, kompot, owoc1,3,9
17.05.2024 piątek - naleśniki z dżemem, serem, kompot, owoc 1,3,7

20.05.2024 poniedziałek - rosół z makaronem, kompot, owoc 1,7,9
21.05.2024 wtorek - danie chińskie z ryżem, kompot, owoc
22.05.2024 środa - ziemniaki, kotlet mielony, buraczki, kompot, owoc 1,3,7
23.05.2024 czwartek - placuszki z jabłkami, kompot, owoc 1,3,7
24.05.2024 piątek - ziemniaki, ryba, surówka z kapusty kiszonej, kompot, owoc1,3,4

27.05.2024 poniedziałek - krupnik, kompot, owoc 7,9
28.05.2024 wtorek - ziemniaki, łopatka w sosie pieczeniowym, surówka z pora, kompot, owoc 1,7
29.05.2024 środa - makaron z serem, kompot, owoc 1,3,7


Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane są w codziennym jadłospisie.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane są w codziennym jadłospisie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,
które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników
lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia,
tj. "WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI"

ALERGENY 

LISTA ALERGENÓW:

Alergen nr 1: zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )   oraz produkty pochodne
Alergen nr 2: skorupiaki i produkty pochodne
Alergen nr 3: jaja i produkty pochodne
Alergen nr 4: ryby i produkty pochodne
Alergen nr 5: orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne
Alergen nr 6: soja i produkty pochodne
Alergen nr 7: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Alergen nr 8: orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe,  orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, makadamia i produkty pochodne
Alergen nr 9: seler i produkty pochodne
Alergen nr 10: gorczyca i produkty pochodne
Alergen nr 11: nasiona sezamu i produkty pochodne
Alergen nr 12: dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na So2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia
Alergen nr 13: łubin i produkty pochodne
Alergen nr 14: mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka, oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.